Hoe wind ik een automatisch horloge goed op?

Armband horloge

Dit artikel over automatische horloges wordt je aangeboden door greenwatch.

De meest voorkomende oorzaak is simpelweg dat de gangreserve is opgebruikt. In tegenstelling tot quartz horloges hebben automatische horloges geen stroombron nodig om het horloge draaiende te houden. Het speciale mechanisme van een automatisch horloge is zo ontworpen dat het uurwerk uitsluitend in werking wordt gehouden door de beweging van de hand van de horlogedrager. De op deze manier opgewekte energie wordt opgeslagen in de zogenaamde gangreserve. De klok loopt dan door totdat de volledig opgewonden klokveer volledig zijn spanning heeft verloren en het uurwerk stopt. Waarom zou je een automatisch horloge opwinden? Zodat een nauwkeurige tijdweergave altijd kan worden gegarandeerd. Zodat een stabiel loopgedrag kan worden vastgesteld.

Zodat de klok een lange levensduur heeft.

Hoe moet je een automatisch horloge opwinden? Er zijn grofweg 3 methoden om een ​​automatisch horloge op te winden: Wind het automatische horloge op met de beweging van je pols Als het horloge 8 uur per dag regelmatig wordt gedragen, wordt de gangreserve altijd volledig opgeladen. Let op: Aangezien het opwindmechanisme is ontworpen voor normaal en regelmatig uurwerk, mag een automatisch horloge niet worden gedragen voor sport. De snelle en hectische bewegingen verstoren het fijne mechanisme en kunnen blijvende schade aan het uurwerk veroorzaken.

Wind het horloge op met behulp van de kroon

  • Doe het horloge van je pols af Het eerste dat u moet doen, is het horloge van uw pols halen. Enerzijds geeft dit u een betere toegang tot de kroon en anderzijds wordt de kans op het te hard draaien van de kroon geminimaliseerd.
  • Stel de kroon af Vervolgens moet men de juiste instelling van de kroon vinden om het horloge op te winden. Afhankelijk van het model en de fabrikant kunnen er verschillen zijn. Niet alleen gebruik je de kroon om het horloge op te winden, ook kun je de tijd of datum op de wijzerplaat instellen. Om dit te doen, moet de kroon half of volledig worden uitgetrokken. Om het horloge op te winden hoeft de kroon meestal helemaal niet uitgetrokken te worden, maar alleen in een bepaalde richting gedraaid. Let op: Bij waterbestendige horloges moet eerst de kroon worden losgemaakt, omdat deze bij normaal gebruik zo strak zit dat er geen water in de kast kan binnendringen.
  • Draai de kroon Om de horlogeveer te spannen en het horloge op te winden, moet de kroon met de klok mee worden gedraaid. Om dit te doen, moet u het stevig tussen duim en wijsvinger vastpakken en voorzichtig van onder naar boven draaien. Het duurt meestal ongeveer 30 beurten voordat het horloge volledig is opgewonden. Als de klokveer volledig is gespannen, is dit ook te merken door een duidelijk waarneembare weerstand bij het draaien.
  • Controleer en stel de tijd in Na het opwinden van het horloge dient men te controleren of zowel de juiste tijd als datum op de chronograaf worden weergegeven. Aangezien deze instellingen ook via de kroon worden gedaan, kunnen ze door het uurwerk onbedoeld verkeerd zijn uitgelijnd. Let op: Bij het instellen van de klok moeten de wijzers altijd met de klok mee worden bewogen en niet in de tegenovergestelde richting. Op deze manier kan het mechanisme van het horloge worden beschermd.
  • Maak de kroon vast Last but not least moet de kroon van het horloge weer goed worden vastgemaakt. Hiervoor wordt u met lichte druk teruggeduwd in de uitgangspositie. Vooral bij waterbestendige horloges moet ervoor worden gezorgd dat er geen lekken in de kast zijn.

Als u een automatisch horloge niet regelmatig draagt, maar het vooral als verzamelobject of als investering bewaart, moet u het toch regelmatig opwinden. Precies voor dit doel zijn er watchwinders, deze worden gebruikt voor het professioneel opbergen van automatische horloges. Deze worden hier niet alleen sfeervol geënsceneerd, maar dankzij de ingebouwde techniek ook regelmatig verplaatst. De natuurlijke beweging die normaal optreedt bij het dragen van het horloge wordt gesimuleerd. Als geen van deze maatregelen helpt, wat onwaarschijnlijk is, is het horloge waarschijnlijk beschadigd. Neem in de garantieperiode contact op met uw verkoper of de fabrikant. Als je geen garantie meer hebt, kan een horlogemaker het horloge ook nakijken.

Hoe wind ik een automatisch horloge goed op?
Schuiven naar boven